Klimaatneutraal Mechelen

Klimaatneutraal Mechelen

Stad Mechelen geeft 150.000 euro subsidies aan tien Mechelse cultuur-, jeugd- en sportverenigingen voor energievriendelijke ingrepen in hun gebouwen, denk aan de plaatsing van nieuwe ramen of isolatie. En wij zijn erbij! Hiermee kunnen we nog enkele extra energiebesparende ingrepen doen.

Klimaatneutraal Mechelen

Stad Mechelen maakte in januari dit jaar eenmalig een noodfonds vrij van 150.000 euro voor CO2-besparende ingrepen in lokalen of gebouwen van vrijetijdsverenigingen (sport-, socioculturele of jeugdverenigingen). Alle energiebesparende investeringen in gebouwen kwamen in aanmerking, zowel kleine ingrepen tot 5000 euro als grote ingrepen tot 50.000 euro. Er werden twaalf dossiers ingediend, waarvan er tien ontvankelijk werden verklaard. De toegekende steun varieert tussen de 1.700 euro tot 23.963 euro.
Schepen van energie, milieu en klimaat Patrick Princen: “De energiecrisis heeft veel mensen, verenigingen en bedrijven slapeloze nachten bezorgd. Naast het opvangen van de zwaarste klappen, was het vooral belangrijk om dit momentum aan te grijpen om versneld klimaatvriendelijke en energiebesparende investeringen te doen. We hebben verenigingen hierbij een stevig duwtje in de rug gegeven door 150.000 euro extra vrij te maken voor een eenmalige subsidieoproep binnen het subsidiereglement ‘Klimaatactie’. Ik ben blij dat we hiermee tien verenigingen een flinke duurzaamheidsboost hebben kunnen geven.”

Infrastructuurwerken
Cultuurverenigingen krijgen samen 79.252 euro. Het gaat om Baronie Battel, Brassband Hombeek, Café Malvine, Theater De Moedertaal en KC Nona. Schepen van cultuur Björn Siffer: “Tijdens de corona- en energiecrisis hebben we onze cultuursector niet in de steek gelaten. Dit geldt voor zowel onze professionele cultuurhuizen als de verenigingen voor amateurkunsten. Dankzij de steun uit het noodfonds kunnen ze een of meerdere energievriendelijke ingrepen aan hun gebouwen doen, zoals een nieuw dak en zonnepanelen, aangepaste isolatie, nieuwe ramen, ledverlichting of een regenwaterput. Samen investeren we in de toekomst. Cultuur blijft bloeien in onze stad!”

Jeugd- en sportverenigingen krijgen samen 70.748 euro. Het gaat om Chiro Leest, Gummarus OLV, Woudlopers, KCCM en WVD Mechelen. “Kinderen, jongeren, sporters … kortom iedereen uit het verenigingsleven heeft recht op kwalitatief, veilig en duurzaam infrastructuur. Deze impuls geeft onze Mechelse verenigingen een welgekomen push en motivatie om op kleine of grote schaal hun infrastructuur aan te pakken. Het geeft hun ook de kans om na te denken over een efficiëntere indeling van hun lokalen, die hand in hand kan gaan met deze energiebesparende ingrepen”, aldus jeugd- en sportschepen Abdrahman Labsir.